Az Üresség: akár a Teljesség.




*

*

J. G. Fichte


*

Kedves Olvasóm, kulcsfontosságú forrásra bukkantam Fichte: A teljes tudománytan alapvetése c. munkájának formájában; jó szívvel ajánlom egyfajta "bevezetésként" mindazoknak, akik tisztábban szeretnének látni autológiai kérdésekben, a szolipszizmus (és akár a Metafizikai Doktrína, vagy pl. a buddhizmus tudattal kapcsolatos tanai) kapcsán, és szeretnék elolszlatni a félre értéseket, amik fentieket övezik.

(Mellesleg ő írta le a legtisztábban és legprofesszionálisabban azt, amit jóideje magam is tudni és látni vélek az ontológiai alnytudat sui generis szubjektum-mivoltáról.)

Írása korántsem könnyű olvasmány, de véleményem szerint olyan mű, melyet meg kell értenie mindenkinek, aki valódi filozófiai megértésre törekszik az ontológiai alanytudat, a nem-Én, és az Önmagaság kulcsfogalmai kapcsán.

Ezzel az írással már jól láthatóan egyre bővül előttem azon európai (un. "modern nyugati") filozófusok megszakítatlan láncolata, akik intuitív módon, többezer éves tanrendszerektől függetlenül (de azokkal összhangban) jutottak el bizonyos valóság-kontúrok megfogalmazásához: így számomra elsősorban Geroge Berkeley, John Locke, Arthur Schopenhauer, Ludwig Wittgenstein, és Martin Heidegger mellett már J. Gottlieb Fichte is "megkerülhetetlen" filozófusként, gondolkodóként van jelen.


___________________

(Fichte hivatkozott művének lényegi, első része - természetesen több más munka mellett - letölthető a weblapomról, a bal oldali menüsoron található "Hankovszky Tamás" link alatt. Fichte-ről bővebben: http://hu.wikipedia.org/wiki/Johann_Gottlieb_Fichte)

*

Nincsenek megjegyzések: