Az Üresség: akár a Teljesség.




*

*

Bevezetés a kontemplációba


*

Senki nem beszélhet az éberségről és a józanságról, erkölcsről vagy morálról, amíg a mámor és a kábulat legmélyebb zugait nem-cselekvő cselekvőként alaposan be nem járta, hiszen Isten mindenhol ott van: a Lét mindent átitat.

Hogy az Önvalót megismerje, a
Tanúnak mindent látnia kell.


Ezután létrejöhet az elfordulás.

*

4 megjegyzés:

norb írta...

Elhatároztam, hogy testemet átengedem a mámornak, de szívemet azért megtartom a bölcsességnek; átadom magamat az esztelenségnek, míg nem látom, mi válik javára az emberek fiainak, s mit csinálnak életük folyamán az ég alatt. [...]
A szememnek megadtam mindent, amit csak megkívánt, semmiféle gyönyört nem vontam meg szívemtől. Igen, szívem örömet merített minden fáradozásomból, és ez volt a jutalmam minden fáradozásomért.
És latra vetettem kezem minden művét, és a fáradságot is, amibe került. Ó, minden hiábavalóság és szélkergetés, nincs belőle semmi haszon a nap alatt!
- Mondja Salamon a prédikátor könyvében.

Keresztes Szent János pedig Az érzéki rész éjszakájában ezt: Isten ugyanis azért helyezi bele a lelket a sötét éjszakába, hogy kiszárítsa és megtisztítsa érzéki törekvő képességét, és éppen azért nem engedi, hogy bármi dologban kielégítést és örömet találjon.

Szatori írta...

imádom salamon könyvét, számomra az egyik legszebb része az ószövetségnek, és mellesleg érdekes, hogy közvetlenül előtte a példabeszédek található, rögtön utána meg az énekek éneke....

másrészt, magasabb szempontból, a bennünk lakó gonoszt nem gyűlölni, kiírtani és elnyomni kell, hanem tanítani...

végső soron az is megismerést szolgálhatja

norb írta...

valóban, de itt nem is gyűlölésről, elnyomásról, kiírtásról van szó. még csak nem is akaratlagos elfordulásról. az ember szembesül a dolgok hiábavalóságával, egyszerre az ürességben találja magát, és kétségbeesik, mert céltalannak és elhagyatottnak érzi magát, nem lát, sötétben jár, túl lépett valamin és elveszítette a fogódzókat, nincs már miben megkapaszkodni. ekkor vagy visszafordul, vagy belép a valódi kontemplációba.

Szatori írta...

hm...