Az Üresség: akár a Teljesség.




*

*

60


*

Nemsokára hatvan éves lesz az emberi jogok egyetemes nyilatkozata - tájékoztat az Amnesty International honlapja.

Ez remek alkalom számomra is, hogy eloszlassak néhány sztereotípiát a "mesés Indiáról", ahová ma nyugati fiatalok ezrei "zarándokolnak ki", mindenféle "misztikus élményt" hajkurászva, vagy éppen "gurukat" keresve...
Sokak számára India valóban a mese és a misztikum országa: egy kontinens, ahol még konzerválódott az ezeréves titok a létről, életről és halálról. Persze azt nem is vitatom, hogy valóban vannak luxusszállodák, csodás tengerpartok és öblök, meghitt vidékek és érintetlen falvak a kontinensen...
Ám India másik arca az, hogy ott a mai napig elképesztő méreteket ölt a keresztényüldözés, vagy éppen a muszlimok elleni támadások, és egyáltalán, az intolerancia: ezrek ülnek börtönben pusztán a hitük miatt, és Ázsiában India az az ország, ahol a legtöbb vallási jellegű lincselés, ördögűzés, nyilvános őrjöngés közepette történő gyilkosság is történik, sokszor a rendőrök, külföldi újságírók szeme láttára.

Fentieket demonstrálandó, erősebb idegzetűek (!) nézzék meg ezt a videót, amihez hasonlóktól hemzseg az internet:
http://www.liveleak.com/view?i=7ea_1228488416

Vaknak kell lennie annak, aki nem látja, hogy Indiában szellemi értelemben véve milliók jóformán a pattintott kőkorszak szintjén élnek (nem beszélve a higiéniáról), dacára az ezeréves kultúrának, vagy India eredeti (kezdeti) metafizikai pozíciójának.

Ennek kapcsán számomra az emberi jogok egyetemes nyilatkozata egyik nagy tanulsága az, hogy mindig is aktuális lesz, leginkább pedig éppen ott, ahol az átlagember (=átlag nyugati) a legkévésbé tartaná fontosnak.

*

Nincsenek megjegyzések: