Az Üresség: akár a Teljesség.




*

*

A Kapu

"Mindennek a kezdet a végcélja."
Plotinos



*

Ahogyan a körön minden pont egyszerre kezdő- és végpont, úgy minden időpillanat is valójában egyszerre kezdete és vége is az évnek. Ez akkor is így van, hogy ha a közönséges élet embere ezt nem látja - sőt: azért van így, mert a közönséges élet embere nem látja ezt.

*

December 31.-én éjfélkor, pontosan nulla óra nulla perckor, egyetlen pillanatra (fizikai értelemben és az atomórák végső, hiperfinom szintjeiig mérhető pontossággal: három-egész háromszázharmincötezer-hatszáznegyven a tíz a mínusz harmincötödiken másodpercig), az Alfa és az Omega mikrokozmoszunkban is egybeesik: az év Időkerekének minden időpontja visszahúzódik a "küllők", mint ideák mentén, és erre a jelenpillanatra minden idő a végtelenül pontszerű Centrummá, a Középponttá válik, hogy rögtön ezután a pillanat "után" ismét Körré sugározzon szét és ismét Idővé terjedjen ki, újrateremtve a kozmikus téridő játékát.

*


Aki megérti ezt a misztériumot, az az Idővé válik, az Évvé válik, az Emberré válik - és Megszabadul az önnön gyermekeit megevő Idő evilági törvényei alól, és maga lesz az időfeletti Örökkévalóság:

a Kezdet Kezdete.

*

____________________________________________
*

Nincsenek megjegyzések: