Az Üresség: akár a Teljesség.




*

*

A Vas


*

Tegnap a Margitszigeten Tánczos Gábor  buddhista tanítómtól egy igen becses ajándékot kaptam: egy muszlim imafüzért, olvasót, ha úgy tetszik (arabul masbaha vagy sibha). A 99 gyöngyszem Allah kimondható neveit szimbolizálja, a századik (a bojt), a kimondhatatlan neve. Nagy becsben fogom tartani ezt az ajándékot, hiszen nagy tisztelője vagyok az iszlámnak, sokszor olvasom a Koránt,  egyéb szúfi leveleket, és persze azt is tudom, hogy Gábor is nagyon szerette a szóban forgó imafüzért.

Mi mással is tudnám kifejezni hálámat és nagyrabecsülésemet, mint az Iszlám Szent Könyvével? Álljon hát itt a számomra az egyik legmélyebb jelentéssel rendelkező szúra, a Vas című, (سورة الحديد) mely az ötvenhetedik a Szent Korán szúráinak sorában. (Az illusztrációkként használt fotókat Nagyvázsonyban és Csopakon készítettem.)


*

"Allahot magasztalja mindaz, ami az egekben és a földön van. Ő a Büszke és a Bölcs. Övé az országlás az egekben és a földön. Ő kelt életre és Ő küld a halálba, és mindenek fölött hatalmas. Ő az első és a végső, a Nyilvánvaló, és a Rejtett. Ő minden dolog tudója. Ő az, aki hat nap alatt teremtette az egeket és a földet, aztán felült a trónra. Ő tudja azt, hogy mi hatol be a földbe és mi jön ki onnan, mi jön le az égből és mi emelkedik fel oda. Ő veletek van, ahol csak vagytok. Allah látja azt, amit cselekszetek. Övé az országlás az egekben és a földön. Allahhoz térnek vissza a dolgok. Ő az, aki beviszi az éjszakát a nappalba, s a nappalt az éjszakába. Tudomása van szívetek legtitkosabb gondolatairól is. 




Higgyetek Allahban és a küldöttében és adjatok hozzájárulást abból, aminek a birtokában korábbi nemzedékek utódjává tett titeket. Akik hisznek közületek és hozzájárulást adnak, azoknak nagy fizetség lesz az osztályrészük. Ha hívők vagytok, mi van veletek, hogy nem hisztek Allahban, holott a küldött hív benneteket, hogy higgyetek az Uratokban, és ő már egyezséget kötött veletek? Ő az, aki nyilvánvaló jeleket küld le a szolgájának, hogy kihozzon benneteket a sötétségből a fényre. Allah bizony Gyengéd és Könyörületes irántatok. Mi van veletek, hogy nem akartok hozzájárulást adni Allah útján, holott Allahé az egek és a föld öröksége? Nem egyenlőek közöttetek a többiekkel azok, akik még a győzelem előtt hozzájárulást adtak és harcoltak. Ők rangosabbak azoknál, akik csak utána adtak hozzájárulást és harcoltak. Allah azonban mindenkinek megígéri a legjobbat. Allahnak tudomása van arról, amit cselekszetek. Ki az, aki dicséretes kölcsönt akar adni Allahnak, hogy Ő megkétszerezze azt neki, és nagylelkű fizetség legyen az osztályrésze? 




Azon a napon, amikor látod, amint a hívő férfiak és nők előtt s a jobb kezük felől halad tova a fényük: "Örömhír van ma számotokra: kertek, amelyek alatt patakok folynak, örökké ott időztök. Ez a nagy diadal." Azon a napon a képmutató férfiak és nők azt mondják a hívőknek: "Várjatok meg minket, hadd kölcsönözhessünk a fényetekből!" "Térjetek vissza a világba" - mondják nekik -"és ott keressetek fényt!" És fölemelkedik köztük egy fal, kapuval. Azon belül van az irgalom, és kívül, ezen az oldalon a büntetés. És hozzájuk kiáltanak: "Hát nem voltunk veletek?" "Igen!" - mondják a hívők - "de ti kísértésbe vittétek egymást, a kedvező alkalomra vártatok, kételkedtetek és elkápráztattak benneteket a vágyaitok, amíg végül el nem jött Allah döntése. És elkápráztatott benneteket Allahot illetően az elkápráztató. És nem fogadtatik el váltságdíj sem tőletek, sem azoktól, akik hitetlenek. Lakhelyetek a Pokol tüze. O a ti Uratok. Szörnyű sors!" Vajon nem jött-e el az idő azok számára, akik hisznek, hogy meghittséget érezzen az ő szívük Allah intése és az Igazság előtt, ami lejött, és hogy ne legyenek olyanok, mint azok, akiknek korábban Írás adatott, ám hosszúnak bizonyult nekik az idő, s megkeményedett az ő szívük és számosan közülük gonoszak lettek? 




Tudnotok kell, hogy Allah föléleszti a földet, miután az meghalt. Világosan megmagyaráztuk nektek a jeleinket. Talán éltek az eszetekkel. Az adakozó férfiak, és az adakozó nők és azok, akik dicséretes kölcsönt adnak Allahnak, azoknak megkétszereződik az, és nagylelkű fizetség lesz az osztályrészük. Akik hisznek Allahban és a küldötteiben, azok lesznek Uruk színe előtt az igazmondók és a tanúk. Fizetség és fény lesz az osztályrészük. Akik azonban hitetlenek és hazugsággal vádolják a jeleinket, ők a Pokolra kárhozottak.  




Tudnotok kell, hogy az evilági élet csak játék, mulatozás, cicoma, dicsekvés egymás között és vetélkedés a javak és a gyermekek gyarapításában. Olyan ez, mint a záporeső, melynek áldása tetszik a hitetleneknek. Majd elszárad, és látod, hogy elsárgul. Aztán száraz kóró lesz. A túlvilágon azonban a hitetleneknek szörnyű büntetés, a hívőknek pedig megbocsátás és Allah tetszése lesz az osztályrészük. Az evilági élet csupán csalóka holmi. Versengjetek Uratok megbocsátásáért és egy olyan kertért, amely olyan széles, mint az ég és a föld, s amely készen áll azoknak, akik hisznek Allahban és a küldötteiben. Ez Allah kegye. Annak adja, akinek akarja. Allah kegyelme nagy. 




Egyetlen sorscsapás sem esik a földön, vagy bennetek, hogy - mielőtt azt megteremtettük volna - az Írásban ne állna - könnyű ez Allahnak - hogy ne bánkódjatok azért, ami kicsúszott a kezetek közül és ne örvendezzetek annak, ami néktek adatott. Allah nem szeret senkit, aki beképzelt és dicsekvő, azokat, akik szűkmarkúak és azt parancsolják az embereknek, hogy szűkmarkúak legyenek. Aki elfordul, az maga látja kárát - Allah Ő a Gazdag és a Hálálandó. Elküldtük a küldötteinket nyilvánvaló bizonyítékokkal s leküldtük velük az Írást és a mérleget, hogy az emberek igazságosan járjanak el. És lebocsátottuk a vasat, amelyben szörnyű erőszak van és különféle haszon is az embereknek, hogy megtudja Allah, ki az, aki úgy segíti Őt és a küldötteit, anélkül, hogy látná. Allah Erős és Büszke. 





Elküldtük hajdan Noét és Ábrahámot és kettejük leszármazottainak adtuk a prófétaságot és az Írást. És van köztük olyan, aki az igaz úton vezettetik. A nagyrészük azonban gonosz. És a nyomukba küldtük a többi küldöttünket. És a nyomukba küldtük Jézust, Mária fiát s adtuk néki az Evangéliumot és követőinek a szívébe együttérzést és könyörületet helyeztünk. Ám a szerzetesi életet ők találták ki - nem mi írtuk elő nekik - Allah tetszését áhítozván. De nem tartották be úgy, ahogyan kellett volna. Akik hittek közöttük, azoknak odaadtuk a fizetségét. A nagyrészük azonban gonosz. Ti hívők! Higgyetek Allahban és a küldöttében, és akkor két részt fog adni nektek az irgalmából és fényt rendel néktek, amellyel járhattok kelhettek, és megbocsát nektek. Allah Megbocsátó és Könyörületes. Az Írás népének tudnia kell, hogy Allah kegyelméből nincsen semmi sem a hatalmukban, és hogy a kegyelem Allahnál van. Annak adja, akinek akarja. Allah kegyelme nagy."




__________________________

Nincsenek megjegyzések: