Az Üresség: akár a Teljesség.




*

*

Az Első Nemes Igazság

*

Általánosan élő tévhit a "minden érző lény kerüli a szenvedést" formula maradéktalan és fenntartások nélküli elfogadása, némi szentimentalizmussal keverve (helytelenül ezt a szentimentalizmust szokták legtöbbször "együttérzésnek" nevezni és tartani).

Nos, aki ebben hisz, annak ajánlom a Buddha által kifejtett, "minden létezés szenvedés" Nemes Igazságán való meditálást, a természetben mindenki által egykönnyen tapasztalható élet-halál harc megértését (ahol a puszta életösztön miatt minden gyengébb élőlény pusztulásra van ítélve - az erősebbek által), és pl. a második világháborúban készült fényképfelvételek, kivégzésekről készült dokumentumok tanulmányozását, és a haláltáborok túlélőinek beszámolóját.

*

Már egy pohár tea elfogyasztása is élőlények ezreinek életébe kerül: a teültetvények terjeszkedése, és az állatok élőhelyeinek csökkenése miatt sokszor a falvak közelébe tévedt, egyébként egészséges elefántokat kell kilőniük a földműveseknek, nem beszélve a kivágott erdőrészek területén élő állatokról és magának a teafának a szenvedéséről (ami normálisan 15-20 méteres lenne, ha nem tépnék vissza rögtön a frissen kihajtott rügyeket, állandóan 120 centiméteres magasságon tartva a fákat - a könnyeb szüretelés miatt).

Egy csésze tea elfogyasztása tehát nem okoz kisebb szenvedést, mint egy hamburger megevése: aki azt hiszi, hogy igen, az tudatlansága okán téved.

Másrészt pedig mindaz, hogy "hús", "halál", "élőlény", "szenvedés", "béke" - csak tudatállapot kérdése...

Nincsenek megjegyzések: