Az Üresség: akár a Teljesség.




*

*

Megjegyzés a "létszemléleti bázisról"

* * *

Minden metafizikai tradíció alapvető doktrínális létszemléleti bázisa megegyezik az un. szolipszizmus létszemléletével.


A tudati, metaperszonális-preontológiai szolipszizmus tanának és ontológiai valóságának léttapasztalatként való realizálása azonban nem célja a metafizikai tanításoknak, hanem már a szakrális tanulmányok korai szakásznak is princípiális előfeltétele.


Az, hogy ez a tan ill. létszemlélet, egyáltalán mint lehetőségként sincs semmilyen formában kihangsúlyozva, de egyáltalán: hangsúlyozva sem, sőt, semmiféle formában nincs kifejtve a különböző iskolákban, fatális hiba - mind az előadókra, mind a hallgatóságra nézve, és vagy tudatlanságból, vagy ösztönös félelemből, ijedségből eredhet.


A "naív szubjektivizmus", ami ösztönös paródiaként esetleg megjelenik (pl. "minden a te tudatodon múlik", "te teremted meg a valóságodat" stb.), ne tévesszen meg senkit: annak semmi köze a szolipszizmushoz, illetve csak annyi, hogy annak totális ellentettje.

___________________________
____________________






1 megjegyzés:

Szatori írta...

Az természetesen már más lapra tartozik, hogy az emberek többsége a szolipszizmust "szitokszónak" és "kerülendőnek" tekinti, mert csak egoista, személyeskedő és önző aspektusból képes értelmezni az "egyedül önmagaság" (latin 'solum ipsum') fogalmát, metaperszonális, filozófiai-ontológiai-metateológiai perspektívából már egyszerűen képetelen megragadni azt.