Az Üresség: akár a Teljesség.




*

*

Platón szabályos testeiről


*

Tetraéder - Tűz

Hexaéder - Föld

Oktaéder - Levegő

Ikozaéder - Víz


Dodekaéder - Befogadó (mátrix) v. éter (üresség)

___________________________


Alig tudunk valamit igazán lényegit ezekről a platóni  (szimbólikus)  geometriai formákról, testekről, "gyökerekről" vagy "minőségekről", melyek alapján kezdetben létrejött a látható fizikai kozmosz: és ha ehhez hozzá vesszük, hogy a Platón által kifejtett tan jelentős része nem az, melyet leírt, hanem azok, melyeket az Akadémián elhangzott előadásaiban közölt, még nehezebb a dolgunk (különösen akkor válik ez a nehézség világossá, ha belegondolunk abba, hogy már Platón előtt ezer évvel is csiszolt szakrális céllal ilyen testeket a neolitikus ember).

Fentiek miatt elhatároztam tehát, hogy beszerzem ezeket a testeket - hegyikristályból kicsiszolva (már meg is van a beszerzési forrás), hogy kontemplációs-meditációs tárgyakként használhassam őket. Az az érzésem, hogy maguk a testek - mint konkrét fizikai létezők - beszédesebbek lehetnek Timaiosznál...

*


*

http://hu.wikipedia.org/wiki/Szab%C3%A1lyos_test

*

5 megjegyzés:

Andreiosz írta...

Bocsáss meg, engem érdekelne, hogy vajon az elemeken magukon már végeztél e meditációs gyakorlatokat?
Számomra furcsa az elképzelés, hogy pont a forma megragadásával próbálkozol. Hisz a forma, lényegiségében nem feltétlenül tartalmazza magát az elemet.

Szatori írta...

Kedves Andreiosz!

Az elemeken természesen léteznek többezer éves kontemplációk, meditációk, ezek az un. kasina-meditációk: pl. vízzel, vagy földeli teli, kerek tálakról van szó, melyek segítségével mélyebben tanulmányozhatók meditációban az elemek.

Én nem a "formát próbálom megragadni", ahogy írod, hanem a konkrétan a platóni ideatan szimbólikus, szabályos (ideális) geometriai testeinek csak kontemplációval megérthető jelentését, ami éppen hogy a formákon túl van (a tertaéder szükségképpen magában hordozza a tűz elemet, ahogy a többi platóni test is, mivel szimbólumokról van szó).

A háromszög szimbólum, a háromszögek száma is szimbólum, a hegyikristály is szimbólum, de számomra a lényeg az, amit mindezek szimbolizálnak.

Mármint Platón doktrínájában.

Andreiosz írta...

Azért merészkednék több kérdés feltevésére, mert szeretném megérteni azt a gondolatot ami téged erre indított. Valóban sokféle meditáció létezik az elemek átélésére.
De vajon mit adhat egy forma - mert hogy mégis csak formáról van szó, melyet a kristály által megjelenítesz illuzórikus világunkban – az elem önvalójának megismerésében, magának az elemnek a tanulmányozásán túl?

Minden ebben az illuzórikus világunkban szimbólum kivétel nélkül. Bármely létező az elemek minőségének változatosságaiban nyilvánul meg.

Mivel abszolút magaménak tudok minden elgondolást mely a blogodban szerepel ezért szeretném ezt is jobban megérteni, hátha több megértéshez jutok általa.

Unknown írta...

Kedves Szatori!

Ha esetleg segítségemre lenne abban, hogy hol tudnám ezeket a platoni testeket hegyiskristályból beszerezni, azért nagyon hálás lennék! Nagyon köszönöm ezt a blogot! Minden jót kívánok!

Üdvözlettel:
Radics Ági

Szatori írta...

Kedves Ágnes!

A kristályokat egy gyűjtőtől szereztem be, ha jól emlékszem, a Vatera piacán.

Szatori