Az Üresség: akár a Teljesség.




*

*

Gondolatok Whitehead aforizmájához

*

"Az egész nyugati filozófia nem más, mint Platónhoz írt lábjegyzet" - mondta Whitehead professzor. Mondhatta ezt azért, mert Platónnal és a filozófiatörténettel foglalkozott (tehát azzal, hogy Platónból később mit értettek meg, és mit nem), ahelyett, amit Platón tanított.

Ha a platóni doktrínával foglalkozunk, és megértjük azt, hogy az korántsem egyedülálló tanítás, hanem egyetemes a kultúrák tanai közt, akkor látható, hogy Whitehead hatásvadász aforizmája "pozitívan" csak a naív és tudatlan tömegekre hathat: az egész Egyetemes Filozófia ugyanis jóval a görög filozófia előtt már őrzött tudásként volt jelen a papság beavatott tagjai közt, az antik kultúrában elsőként pedig valójában a preszókratikában, konkrétan Hérakleitoszban nyer megfogalmazást, jelesül a B49a jelű töredékében:

"Ugyanazokba a folyamatokba lépünk, és mégsem ugyanazokba lépünk, vagyunk is, meg nem is vagyunk."
A legkomolyabb metafizikai szellemi tudás kifejezhető a Tűz Filozófusának eme töredékben: eredete a történelemelőtti idők névtelen bölcsei korának homályába vész....
Lehet tehát, hogy a nyugati filozófia "Platónhoz írt kommentár", de hogy ez azt is jelenti, hogy a ma "filozófiával foglalkozó" embere szellemi amnéziája révén nem érti meg sem Platón tanait, sem Hérakleitoszét, az számomra csaknem biztos.

*

1 megjegyzés:

O_o írta...

http://www.attan.com/start.html