Az Üresség: akár a Teljesség.




*

*

Zene-értőknek

*



*

Az ősi "Kha-" gyök kapcsán (vázlat)

*

 A szanszkrit "kha", és az ógörög "kha" egyaránt "kerek vagy görbe forma által lehatárolt [üres] tér képzetére utal", akárcsak szinte minden olyan szavunk, ami a ka- ke- ko, ha- he- ho-, csa- cse- cso- gyökkel kezdődik. ‎

Néhány példa:

kápolna, kaptár, katlan, kampó, karabíner, kapocs, kanna, kárpit, karika, karima, kanyar, kendő, korong, köpeny, kohó, kötő, kandalló, kar, karám, kengyel, karc, karéj, kert, koponya, koporsó, kapar, kapaszkodó, kéz, kalap, korona, kád, kanál, kábel, kabin, kádár, kard, kaftán, kas, kebel, kerék, ketrec, kormány, kabát, kesztyű, kosár, kemence, hordó, hangár, hajó, harang, csatorna, csapda, köldök, közép, köntös, kaszni, keret, kép, csengő, csengettyű, cserép, csecs, csónak, csákó, cső, cseber, csavar, kagyló, horog, kocsi, ház, haj, komód, korsó, kabin, hold, hab, harap, henger, háló, hentes, határ, horog, héj, koffer, kötél, kehely, kerítés, kő, kavics, ködmön, köböl, kocka, karéj, kör- köröm, kancsó, kasza, kenyér, kalács, kapu, csarnok, csepp, csont (103 szó)

*

Szemiotikai Világ-válság


*


"Ez a világ, ó Kacsajana, az állítástól és a tagadástól függ..."

"Minden létezik" - ez az első ellentét, "minden nem létezik" - ez a második ellentét.

Mellőzve e két ellentétet a Tathágata a középső utat hirdeti".

Saṃyutta Nikāya, II. p.17 
 
*

Mellékesen


*

Érdekes jelenségre lettem figyelmes: a blogom önálló életet kezdett élni. Értem ezalatt azt, hogy rengeteg helyről elérhető már, és sokan hivatkoznak rá vagy idéznek belőle. Ez természetes és jó dolog, néha szondázom a visszajelzéseket a Google segítségével, és a lehetőségeimhez mérten. 

Azonban a jelenség másik, szintén természetes velejárója, hogy sokan - leginkább válaszul azoknak, akik hivatkoznak a blogra és idéznek a blogból - elkezdték félremagyarázni a blogot, vagy beskatulyázni valaminek, ami valójában nem: és ez a jelenség viszont nem túl jó dolog. 

Egyébként persze mindegy: nem az én problémám. Mindenesetre üzenem mindenkinek, hogy nem akarok a buddhista-, a hindu- vagy a keresztény vallás "jó követője" lenni: engem végső soron nem ezek a vallások vagy tradíciók érdekelnek, hanem az igazság, a doktrína, a Szent Tan, ami viszont túlmutat a vallásokon és a tradíciókon, mert bár bennük van foglalva és általuk van kinyilatkoztatva hozzá vezető út, mégis felettük áll.

Másrészt meg a Kedves Olvasó, bárhova is tartozzék is, nyugodtan tegyen fel kérdéseket nekem is, minden kérdésre szívesen válaszolok: a blog ugyanis csupán a jéghegy csúcsa.


*

Felhívás


*


László András Tanár Úr - megromlott egészségi állapota miatt - komplex gyógykezelést kap, 
amely meglehetősen nagy költségekkel jár.

Ebből kifolyólag azzal a tiszteletteljes kéréssel fordulok Önhöz, 
hogy lehetőségeihez mérten nyújtson anyagi segítséget ehhez.

Amennyiben a segítség mellett dönt, a felajánlást a következő bankszámlaszámra küldheti el:

Erste Bank, 11600006-00000000-32968073

Banki átutalás esetén a számlaszám kedvezményezettje a Pantholokatolikus Trad. E. (ilyen formában fér el a név).

Külföldről történő utaláshoz 

az IBAN: HU12 + a számlaszám; a SWIFT Code: GIBAHUHB
 
Bármely kérdés felmerül, kérem jelezze, azt továbbítom az illetékesnek.

Bárminemű segítségét előre is köszönjük! 


*

Kezdetben


*


A világ teremtett.

A világ nem-teremtett.

A világ teremtett és nem-teremtett.

A világ sem teremtett, sem nem-teremtett.


Ez "az", amikor az ürességből - név és forma lett...

*