Az Üresség: akár a Teljesség.




*

*

A Galilei-féle Jupiter-holdak megfigyelése kapcsán

*

2011. október 29-én este, a Kos (Aries) csillagkép alatt, megfigyeltem a Jupiter négy, Galilei által 1610-ben felfedezett holdját. A megfigyelésre azért került sor, mert Feyerabend, Kosetler és Eco több ízben is felhívták a figyelmet arra a jelenségre, hogy a "tudományos megfigyelések" és "felfedezések" során rendkívül sok szubjektív, ellenőrizhetetlen és következetlen pszichológiai tényező is közre játszik, valamint hogy a "tudomány" által hitelesített "módszerek" a legtöbbször zsákutcáknak bizonyulnak, vagy legalábbis át kell hágni azok szabályait ahhoz, hogy igazi eredmények szülessenek, a megismerést elősegítendő. Ezt a jelenséget számos példával illusztrálják is, többek között Galilei következetlenségeivel, azonban magam is szerettem volna meggyőződni arról, hogy egy teleszkóp alkotta kép a Jupiter környezetéről konkrétan hogyan is észlelhető, és hogy a mostani megfigyelésnél vajon felbukkannak-e az általuk leírt jelenségek.

A kísérlet sikerült. Három megfigyelőből egy ember nem látta a szóban forgó holdakat, másvalaki számos kísérlet során csak egyszer, én - miután egyszer sikerült befognom őket, és a szemizmaim hozzászoktatásával, valamint a látvány memorizálásával (ezt hívja Feyerabend "teleszkopikus érzéknek") - bármikor képes voltam meglátni a teleszkópban a holdakat, természetesen a távcső élességének némi utókorrekciója után (amire azért volt szükség, mert jól láthatóan minden ember szeme másképpen viselkedik a távcső használata során: ahhoz, hogy megjelenjen az éles kép, más-más megfigyelőnél eltérő élességet kellett használni a beállítás során - sőt, lehet, hogy nem is volt két egyforma beállítás? - ami szintén a szubjektív elemet igazolja).

A megfigyeléskor készített rajzom:



A holdak (balról jobbra): Ganymedes (G), Io (I), Europe (E), Callisto (C).


A kísérlet folytatódik, nagyjából tíz nap múlva, amikor is a Jupiter és holdjai mellett a Szaturnusz és a Mars is megfigyelésre kerül, amit összevetek Galilei megfigyeléseivel és tapasztalataival, valamint Feyerabend, Eco, Kosetler elméletével.
 

*

Nincsenek megjegyzések: