Az Üresség: akár a Teljesség.




*

*

Információk



- N o s c e   T e   I p s u m -


*


Apeiron-Project © 2008-2011

B u d a p e s t
_________________________________


Szellemi műhely az elfedettségben álló Lét tudati megnyilvánulásának tanulmányozására.

- Buddhizmus
- Hinduizmus
- Üresség
- Szolipszizmus
- Transzcendentális idealizmus
- Philosophia Perennis
- Szakrális lélektan


*


Kapcsolatfelvétel, észrevételek:

apeiron.project@freemail.hu

sacra.doctrina@freemail.hu


___________________________________


*


Kali-Yuga, I.e. 1306


*

Tutanhamon szülei testvérek voltak.

*

A Felébredett allegóriája


बोधिसत्त्व  *

सिद्धार्थ गौतम  * शिद्धत्थ ङोतम
___________________________


*

"Úgy hallottam, hogy egy alkalommal a Magasztos Szávatthi közelében a Dzséta-ligetben, Anáthapindika kolostorában tartózkodott. Ekkor egy bizonyos dévata, késő éjjel, tündöklő ragyogásával bevilágítva az egész Dzséta-ligetet, elment a Magasztoshoz. Megérkezvén meghajolt előtte, és megállt mellette. Ahogyan ott állt, megkérdezte a Magasztostól:

— Mondd, kedves uram, hogyan keltél át az áradaton?
— Törtetés nélkül és helyben maradás nélkül keltem át az áradaton.
— De hogyan, kedves uram, hogyan keltél át törtetés nélkül és helyben maradás nélkül az áradaton?
— Mikor törtettem, elsodródtam az árral. Mikor egy helyben maradtam, elmerültem. Majd törtetés nélkül és helyben maradás nélkül átkeltem az áradaton.

[A dévata:]
Végre látok
Egy teljesen eloldódott bráhmanát,
Ki törtetés nélkül,
Helyben maradás nélkül,
Átkelt
a világ összes
Akadályán.

Ezt mondta a dévata. A Tanító igazat adott neki.

Felismervén azt, hogy „A Tanító igazat adott nekem”, meghajolt a Magasztos előtt, tisztelettel körbejárta a Magasztost — jobb irányban tartva —, majd eltűnt onnan."
 [SN 1.1 Ogha-taraṇa Sutta, http://a-buddha-ujja.wikidot.com/szutta:sn-1-1-asz]

*

विज्ञानवाद


*

(0)
Az okozatiságtól függő keletkezés szekvenciájában egyaránt fellelhető a logikai értelemben értett un. kondicionális és bikondicionális elem, ami nem csak azt jelenti, hogy "P pontosan akkor, ha Q", hanem azt is, hogy "P akkor, és csak akkor, ha Q".

______________________

(1)
Ez másképpen azt is jelenti, hogy a szolipszizmus  mint létmód alanya - per definitionem - szekunder v. kvázi-elfedett ontológiai realitás.

(2)
Tegyük fel a kérdést - merjük feltenni a kérdést:  valóban úgy áll-e a dolog, hogy az elsődleges ontológiai - transzcendens - realitás a Tiszta Én-Önmaga feltárult léttotalitása (Purgativa [et Solum] Ipsum) melyet az egyedüli éntudat (Solum [Mente (mens*) et] Conscientia) elfedettségben álló jelenvalóléte mint reflexió jelenít meg, ami egyúttal organikusan beágyazott is a preontologikus létbe, és attól el is választhatatlan (~ontikusan vegyült)?

(3)
Akár így áll a dolog, akár nem, egyre tisztábban látszik, hogy  a "szolipszizmus" kifejezéssel eddig nem azt jelölték, amit az valójában jelent.

________________

A zűrzavar, amit ez a nyelvi tévedés okozott a filozófiai gondolkodásban, talán helyrehozhatatlan. Egyetlen adekvát módja van a tisztázásnak: az elsődleges archaikus szakrális- és filozófiai szövegek autológiai exegetikájának bemutatása és kifejtése. Mivel a Sacra Doctrina mintegy holografikusan létezik, így az lényegileg minden egyes tanítás tetszőleges passzusából  kifejthető, tehát korántsem kell "sok" szöveghez nyúlni: Bhagavad-gíta,  Platón, Evangéliumok, Upanisadok, Buddha-szútrák és madhyamaka, yogacara buddhista szövegek egy-egy lényegi passzusa önmagában véve is tökéletesen reprezentálja azt. De mindez még mindig másodlagos: a valódi tudás úgyis a metafizikai látás és a belső, intuitív spirituális léttapasztalat.

*
 ______________________

* Mens, az eszmélés, öntudatosság (római) istene, akinek ünnepe június 8-kára esett. "A római vallás egyik legfontosabb feladatának mindig azt tartotta, hogy olyan istenségeket állítson a nép elé, melyek megvilágosítják az elmét. A Hannibállal vívott háborúk súlyos megpróbáltatásai után templomot emeltek Mens (tisztánlátó értelem) dicsőségére, és igyekeztek meggátolni, hogy a szorongás szülte misztikus hajlamok ellenőrizhetetlen és elfajult vallási szertartásokhoz vezessenek." (http://www.lemontree.hu/egyebkep/linkkep/history/tortenetek/okor/Roma/bacchanalia.htm

Érdekességképpen megjegyezném, hogy ez az ünnep - szellemében - kísértetiesen emlékeztet a Pünkösd keresztény ünnepére, tehát a Szent Szellem mindenkire való kiáradásának szimbólumára, ami időben is erre az időszakra esik (2003-ban és 2014-ben pontosan június 8-a a Pünkösd napja).


 *

Somnium obiective sumptum

*

Mivel a függő keletkezés szekvenciája eleve magában foglalja az "én-halmazt" alkotó öt elemet, és mivel az okozatiságtól függő keletkezés maga a világ, ezért a világ nem más, mint ennek az én-nek a képzete, ami azt is jelenti, hogy a világ három sajátossága, a múlandóság, a szenvedésteliség, és a nem-önmagaként való megjelenése, valójában nem a világra vonatkoznak, hanem a szubjektív tudatra, amely érzékeli azt, hiszen a világ jellegzetességei nem önmagukban létező, objektív dolgok, hanem - fentiekből viszonylag evidens módon kikövetkeztethető és belátható - a függő keletkezés által kondicionált tudat függvénye.




Ezt a kis apróságot rendre elfelejtik azok, akik a tudat és a világ természetét igyekeznek feltárni, és azok is, akik eme feledékenységükkel csak a zavart növelik, ahelyett, hogy a metafizikában elmerülni kívánók érdekében az érthetőségre és gondolati tisztaságra törekednének. Így válik az ezeket az iskolai metafizikával foglalatoskódó mestereket követő hallgatók és tanítványok nagy részéből rajongó, dogmatikus idealista, vagy, rosszabb esetben, a célt szem elől vesztett "kereső", aki a saját elméje által létrehozott labirintusból nem leli a kiutat.


*

Zen Kőkert


*

A minap - többévnyi látens előkészület után -  mintegy hat perc alatt berendeztem a Zen Kőkertet, melyet ürességmeditációk során lehet használni, vagy szútraolvasások közötti elmélyülések során kontemplációs gyakorlatokat  lehet rajta keresztül végezni: rózsafa kerítés, rendkívül finom szemcséjű fehér homok, három nagyobb és három kisebb kő alkotják (ezen kisebb kövek egyike tiszta hegyikristály). A három nagyobb, fokozatosan kisebb méretű kő egy halomban egymásra vannak helyezve, valószínűtlen egyensúlyi állapotban, a három kisebb pedig lazán szétszórva, a homokban nyugszanak: ezek a buddhizmus "Három drágakövét" szimbolizálják (a hegyikristály a Dharma), az egyensúlyi helyzetben  álló kőrakás pedig a  három létrégióra, ill. a feltételektől függésre utalnak. A homok a tudatban felbukkanó dharmák pillanatnyiságát és megfoghatatlanságát szimbolizálja, melyek által valójában minden megjelenik az elmében.

Ez a kis Zen Kőkert az Olyanság allegóriája, 
és a laikus vendégeink elcsendesedését is szolgálja.


________________________________

Hihetetlen, hogy a zaklatott elme mennyire képtelen szabályos kört rajzolni a homokba...

*

Avidyā


*

Állandóságot látni a nem-állandóban, 

tisztának vélni azt, ami tisztátalan, 

élvezetet lelni abban, ami szenvedésteli, 

önmagaként felfogni azt, ami nem-önmaga - 

ez a nem-tudás.



Az énnel való átitatottság abból a hamis képzetből fakad, mely szerint:

mintha a színről színre látás és a közönséges tapasztalás egylényegű lenne.

*
Yóga-sútra, II.5-6

_______________

Satipaṭṭhāna



Az Én csak úgy ismerhető meg, ha túljutunk a világi dolgokkal kapcsolatos 
vágyakozáson és bánkódáson. 

Ez a halhatatlan megvalósításának előfeltétele is:

ez maga a Középső Út kapuja.

*

Hét lélegzetvételnyi meditáció elegendő idő lehet ehhez.

*

Az Idő

________

Egyetlen porszem sem juthat át egyik pillanatból a másikba.

*

माध्यमक


Ha látjuk az okfüggő keletkezést,
Túljutunk a nemlétezésen.
Ha látjuk az okfüggő megszűnést,
A létezést sem fogadjuk el.


Sem a korábban, sem az egyidejűleg
Létrejött ok nem igazi ok.
Hiszen a keletkezés sem a köznapi,
Sem a végső értelemben nem bizonyos. 

_______
नागा अर्जुन. Ratnávali, 46-47.